Flytta själv eller anlita flyttfirma?

flyttarAtt flytta helt på egen hand är något som de flesta försöker undvika, såtillvida de knappt har något möblemang att tala om. Det vanliga är då att man på olika sätt försöker få vänner, bekanta, släktingar och annat löst folk att hjälpa till, med varierat resultat. Huruvida man bör anlita en flyttfirma eller inte beror på en mängd olika faktorer. Har man till exempel många tunga möbler, så bör man i allmänhet använda sig av en flyttfirma. Dels för att det är mycket jobbigt och tungt att bära tunga soffor, pianon och liknande, speciellt om trappor är inblandade. Och dels för att det finns en inte obetydlig olycksrisk i att flytta tunga möbler – det är helt enkelt något man helst bör överlåta åt riktiga flyttgubbar.

Flytthjälp omfattas inte av RUT

Priset för att anlita en flyttfirma kan säkert skrämma många. Av någon anledning så är flytthjälp inte avdragsgillt med RUT-avdraget, vilket flyttstädning är. Att det är på det viset är lite konstigt, och förhoppningsvis kommer reglerna ändras så även flytthjälp omfattas av RUT. Fram till dess kommer priset för flytthjälp vanligen att ligga någonstans mellan 3,000 och 8,000 kronor, även om det kan bli dyrare än så, beroende på hur stor bostad man har och hur långt man ska flytta. Dock så ska man komma ihåg att i det priset så ingår lastbil, så att man slipper hyra en sådan, eller ett släp, själv. Kostnaden för att hyra en lastbil är inte obetydlig, och då det är enkelt att underskatta den tid man behöver, så är det lätt hänt att man får betala mycket extra för övertid.

Ytterligare en sak att hålla i åtanke är att seriösa flyttfirmor också lämnar vissa garantier. Om lumparkompisen Stoffe är klumpig och har sönder något när han hjälper till med flytten, så är chansen att han kommer att ersätta dig väldigt liten. I normala fall ska en flyttfirma inte orsaka skador när de flyttar, men man kan aldrig helt gardera sig mot olyckor. Men i de fall flyttfirman har sönder något, kommer du i normala fall att ersättas. Dock, läs igenom avtalet noggrant, så att du vet vilka villkor som gäller.

Sammanfattningsvis kan man säga att ju mer och ju tyngre möblemang du har, desto större anledning att anlita en flyttfirma. Har du inte så mycket saker, så är det oftast både billigare och enklare att hyra ett släp och sköta det hela själv.