Frågor och svar

Vad kostar en flyttfirma?
Det kommer det aldrig att finnas ett givet svar på eftersom att alla olika typer av flyttar är just precis olika. Det går därför inte att säkert fastställa hur mycket du kommer att behöva betala för just din flytt, men det finns ändå sätt att ta reda på vad det skulle tänkas kosta för dig. Det går ut på att man från början tar reda på hur stor din fastighet är och efter det komma överens om hur mycket prislappen kan tänkas landa på. Det allra vanligaste är dock att flyttfirmor har en timpenning.

Om man ska jämföra med en marknad där det är som dyrast kan man ta Stockholm som exempel. Det kommer alltså att ge dig en uppfattning om hur mycket det kan kosta som mest. I Stockholm ligger priset idag på omkring 300-500 kronor per timme, och det gäller per arbetande person, dessutom kan ett tillägg på fordon tillkomma. Flyttfirmorna kan ge dig en bedömning på tidsåtgången och det spelar såklart roll om du packar själv eller låter de göra det åt dig.

Det är alltså många faktorer som kommer att påverka priset, och det bästa du kan göra är att kontakta olika flyttfirmor i din stad för att få en uppfattning om hur mycket det kan tänkas kosta. Med tanke på den erfarenhet de har så kommer det vara en enkel sak för dem att göra en initial bedömning av just din flytt.

Vad bör man tänka på?
Att flyttfirman som man väljer att anlita är seriös och har goda referenser. Det är trots allt dina saker som de ska frakta och du vill såklart att det ska skötas på ett proffsigt sätt, utan att några komplikationer uppstår. Olyckor kan dock även hända den bäste, därför är det också viktigt att flyttfirman har försäkringar som täcker eventuella skador som de orsakar. Packar du dina lådor själv så får du se till att göra det ordentligt, och fråga gärna flyttfirman om hur man ska packa för att det ska vara godkänt enligt dem.

Att ta in offerter från olika flyttfirmor är en väldigt bra idé för vem som helst, oavsett var man bor. Det kommer göra att du får en tydligare bild om vilka summor det är realistiskt att det rör sig om, dessutom kommer du att kunna se vad som ingår i respektive erbjudande, vilket gör att du kan fatta ett än klokare val utifrån mer kunskap.

Tänk också på att vara tydlig i allt när det gäller kontakten med flyttfirman, och se till att det avtal som du skriver under faktiskt täcker allt det som du vill ha, så att inga oväntade komplikationer uppstår mellan dig och flyttfirman.

Vilka tjänster erbjuder flyttfirman?
Det varierar mycket från flyttfirma till flyttfirma. Vanligast är dock att packning, lastning, transport och uppackning av dina saker finns med i erbjudandet. Det finns också de flyttfirmor som tar det extra steget, och bakar in städning av din bostad i erbjudandet, vilket säkerligen är välkommet för många som vill ha en snabb och effektiv flytt. Det är också upp till dig själv vad du egentligen vill ha, du kan få allt och du kan också bara välja något av alternativen. Kom därför fram till vad det egentligen är du känner att du behöver innan kontakten med flyttfirman.

Hur lång tid tar det?
Som med allt annat så tar det alltid kortare tid när fackmän genomför något, än om man gör det själv. Själva tidsåtgången beror på lite olika saker, och den största variabeln är hur stort ditt hus är, hur mycket som ska packas samt om du packar själv eller inte. Dessutom beror det på hur långt du ska flytta och hur lättillgänglig din bostad är.

Vad ska jag tänka på inför flytten?
Det är mycket som man behöver tänka på inför flytt, och något av det viktigaste är att man i god tid ser till att avsluta abonnemang som rör den specifika bostaden. Vissa av dina abonnemang är kanske möjliga att flytta med till den nya fastigheten, men för att se till att du slipper fortsätta betala för abonnemanget efter flytten så är det bäst att säga upp det tre månader innan flytt då det normalt är standardtid för uppsägning.

Om det är så att du vill packa och/eller flytta själv så är det viktigt att du tänker på att packa rätt. Det gäller både om du kör lådorna själv eller om en flyttfirma gör det åt dig. Detta för att dina saker inte ska ta skada, och då är det viktigt att packa ömtåliga saker på ett säkert sätt. Dessutom är det klokt att se till att dina lådor inte blir för tunga. Gör du allt själv så ta gärna hjälp av familj och/eller vänner då det går betydligt snabbare.