Tips inför flytten

Delivery manDet finns hundratals olika saker att tänka på när man ska flytta, varav en del är självklara och andra mindre så. Det här är inte en uttömmande lista över allt man ska tänka på inför en flytt, utan den tar i huvudsak upp de vanligaste problemen man kan stöta på när man ska flytta.

Abonnemang, el, eftersändning, adressändring

Var ute i god tid när det gäller att ordna med telefoni, internet adressändring och så vidare. Beroende på vilken tele- och internetoperatör du anlitar, så kan flytt av abonnemang ta relativt lång tid, och det finns ingen anledning till att vänta. Det samma gäller eftersändning av post och anmälan av adressändring till bank, skattemyndighet och så vidare. Få det ur vägen så snabbt som möjligt. Alltför många väntar till sista ögonblicket, vilket leder till problem och oro.

Kartonger och packning

Skjut inte upp packningen till sista ögonblicket. Dels kommer det att ta längre tid att packa än du tror, och dels finns risken att du då upptäcker att du inte har tillräckligt många flyttkartonger. Du kan börja med att flera dagar före flytten packa ner sådant som du inte kommer att ha direkt användning av. Det kanske innebär att ni kommer att leva lite obekvämt några dagar, men med tanke på hur mycket enklare flytten kommer att gå är det värt det. Tänk också efter före när du packar, så att för det första saker och ting håller, och för det andra flyttkartongerna inte blir för tunga.

Vind, källare och garage

Det första som man bör gå igenom när man ska packa inför en flytt är vind, källare och garage. En flytt är också ett utmärkt tillfälle att gå igenom vad man samlat på sig under årens lopp, och kasta/skänka bort sådant som man inte behöver.

Flyttstädning

Flyttstädningen är mycket viktig, och ska genomföras grundligt, då det kan bli bakläxa om den inte godkänns. Det är därför en bra idé att anlita en städfirma för jobbet, och då inte bara av bekvämlighetsskäl. Anlitar man en städfirma kan man vara näst intill säker på att flyttstädningen godkänns, och om så inte är fallet, så är det städfirman och inte du som bär ansvaret.

Flytten

Själva flytten är det som kräver mest arbete rent fysiskt, och man kan då antingen be vänner och bekanta om hjälp, eller anlita en flyttfirma. Att flytta själv innebär vanligtvis att man även måste hyra ett släp, och då är det en bra idé att hyra detta för en hel dag, så att man slipper stressa, även om det blir lite dyrare. Den extra kostnad flyttfirma innebär behöver dock inte bli alltför stor, och speciellt om man har tunga, dyra möbler, som till exempel ett piano, är det ett alternativ att föredra.

Nycklar

Försäkra dig om att du vet vad som gäller både var, hur och när du ska lämna dina gamla nycklar, och få dina nya. Detta sker vanligtvis utan större problem, men man kan aldrig vara för noggrann.